De Wereldburger
Basisschool De Wereldburger in Amsterdam Nieuw-West krijgt een tweede leven. Naar het ontwerp van Gianni Cito van Moke Architecten wordt het jaren zestig gebouw getransformeerd tot een warme, open leeromgeving met een levendige aula als kloppend hart.
RVE Onderwijs Jeugd en Zorg gemeente Amsterdam, de opdrachtgever, selecteerde Moke Architecten voor het ontwerp. “Het schoolgebouw is van oorsprong een prachtig pand”,vertelt architect Gianni Cito. “Door ondoordachte aanpassingen en nalatig onderhoud is het de afgelopen decennia in verval geraakt. Wij hebben goed gekeken hoe we de oude glorie in ons ontwerp konden terugbrengen.”
Oude betonstructuur, houten toevoegingen
“De betonstructuur van het schoolgebouw blijft behouden”, vervolgt Cito. “We benadrukken die structuur met een metalen gevelbekleding, die de oorspronkelijke betonnen buitengevel vervangt. Grote raampartijen maken het gebouw open en licht, en geven het gevoel dat je buiten staat. Zeker aan de parkzijde is dat van grote toegevoegde waarde.” Moke Architecten breidde het schoolgebouw uit met een aula en klaslokalen. Cito: “Die toevoeging voerden we uit in hout, om een duidelijk verschil te laten zien tussen oud en nieuw.”
Prettige leeromgeving
In het hele gebouw wordt veel hout toegepast. Van de kapstokken tot de trappen en van de kasten tot de keukens. “Hout is een natuurlijk, goed te bewerken materiaal met een warme uitstraling”, zegt Cito. “Dat sluit naadloos aan op de prettige leeromgeving die we willen creeren. De drie meter brede gangen, met volop ruimte voor rustige leerplekken, dragen hier ook aan bij. Maar ook de gezellige speelhoekjes onder de trappen en de directe verbinding met de omheinde buitenspeelpaats.”
Circulair
De aula is wat Cito betreft het mooiste stukje in de school: “Een prachtige houten constructie als kloppend hart van het gebouw, met een imposante houten podiumtrap annex tribune als blikvanger. Deze plek leent zich bij uitstek voor optredens en vieringen.” De aula en trap zijn vervaardigd uit hoogwaardig circulair hout, afkomstig uit een afgebroken gymzaal elders in de stad. Daarnaast vind je in het gebouw hergebruikte houten plafonds, Sfynx wasbakken, deuren en keukeninterieur. Cito: “In De Wereldburger leven diverse gebouwen op een volwaardige manier voort. De gemeente Amsterdam speelde hierin een belangrijke rol. Zij omarmde de circulaire gedachte volledig en deed grote inspanningen om bijvoorbeeld donorgebouwen te vinden.”
Oplevering | 2021 |
Projectteam | Gianni Cito, Patrick de Weerd, Hao Tran, Mark Spijkerman, Martina Penati |
Opdrachtgever | RVE Onderwijs Jeugd en Zorg, gemeente Amsterdam |
Fotograaf | Thijs Wolzak |